Туристите в северния италиански град Верона отново са направили дупка в

...
Туристите в северния италиански град Верона отново са направили дупка в
Коментари Харесай

Бюстът на статуята на Жулиета във Верона е повреден от туристи

Туристите в северния италиански град Верона още веднъж са направили дупка в бюста  на статуята на героинята на Уилям Шекспир -  Жулиета .
Прочетете още
Бронзовата скулптура се намира под балкон в дребен двор, където се твърди, че Ромео е ухажвал своята обичана, и всеки ден притегля стотици гости. Туристите се стичат там, с цел да си създадат селфи и да допрян гърдата като част от  обред, за който се счита, че носи късмет в любовта .

Смята се обаче, че   потта от ръцете им е провокирала появяването на дребна дупка, оповестява локалният вестник L`Arena.

Troppe carezze dei turisti: a Verona bucata la statua in bronzo di Giulietta
— La Stampa (@LaStampa)

Това е втория път, в който изобилието от докосвания обезобразява Жулиета. През 2014 година истинската скулптура, която стои в двора повече от 40 години, е сменена с копие на стойност 15 000 евро, което е финансирано от католическа асоциация.

През декември Жулиета беше в центъра на дискусия, откакто шефът на учебно заведение в Тоскана разгласи ритуала с докосването на гърдите за  " сексистки ". " Повредената скулптура би трябвало да бъде поправена и в това няма подозрение ", написа журналистът Енрико Феро в локалния новинарски уебсайт il Mattino di Padova.

" Трябва обаче да помислим и за бъдещето. Правилно ли е да продължаваме да позволяваме на туристите да допират гърдите на Жулиета? Или може би ще е по-уместно да приемем аргумента на директорката, която е решила, че това е сексистко? "

Давиде Албертини, заместник-председател на съдружие на бизнеса в региона, предложи статуята да бъде сложена по-високо. " Може би бих сложил и пощенска кутия под нея, в която да се съхраняват писмата на влюбените ", споделя той пред вестника. " Може би това би било по-романтичен обред. "

Дворът се намира в непосредствена непосредственост до Casa di Giulietta - реставрирана постройка от XIII в., която в миналото е принадлежала на благородническо семейство дел Капело, за което локалните поданици считат, че е въодушевило измисленото семейство на Жулиета Капулети в Шекспировата пиеса " Ромео и Жулиета ". Балконът е прибавен към постройката през 20 век.

Днес Casa di Giulietta е музей с сбирка от картини, костюми от епохата на Ренесанса и леглото, което взе участие във филмовата акомодация на Шекспировата пиеса от 1968 година на Франко Дзефирели.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР